Izlet na Madžarsko


Člani  Zasavskega  društva  seniorjev, menedžerjev  in strokovnjakov smo si v dneh od 12. 9. do 15. 9. 2017 ogledali Budimpešto, ki  slovi kot eno izmed tistih mest, ki se ves čas pojavlja visoko na lestvicah najlepših metropol sveta. To smo ugotovili tudi m i, saj smo v treh dneh dobro spoznali gostoljubno in prijetno mesto, ki leži na bregovih reke Donave in je nastalo z združitvijo Budima in Obude na desni in Pešte na levi obali Donave. Z bogato zgodovino mesta in številnimi  znamenitostmi nas je seznanila odlična vodička, profesorica zgodovine ga. Jelka.

Najprej smo se odpravili na grajski hrib Budim, ki je na seznamu UNESCOVE dediščine od leta 1987, od koder se nam je odprl čudovit pogled na mesto. Grad Budim je bil večkrat porušen in dozidan. V njem se nahaja Narodna galerija z deli madžarskih slikarjev in kiparjev.

Pogled nato seže čez reko Donavo, kjer ponosno stojijo mogočne stavbe. Najveličastnejša  med njimi je zagotovo madžarski parlament, okrašen s kupolo in neogotskimi stolpiči. Lepo vidni so vsi mostovi  čez Donavo in najlepši med njimi Szechenyev verižni most. Lepote vseh mostov smo si ogledali tudi ob prijetni  vožnji z ladjico in poslušanju valčka »Na lepi modri Donavi«  Štirje mostovi so pod okriljem UNESCA: most svobode, Elizabetin most, Margaretin most in zgoraj omenjeni verižni most.

Na desni strani mesta Pešte so državna opera, cerkev sv. Štefana, pokrita mestna tržnica, Trg junakov ter mestni park za njim, kjer stoji kopija sedmograškega gradu Vajadahunyad. Glavnina Budimpešte je bila zgrajena 1896 leta, tudi zgodovinska podzemna železnica M1, ki je uvrščena na UNESCOV seznam. Prijetni lokali z odlično hrano in živo glasbo, taka je bila tudi čarda, ki smo jo obiskali, se dobro dopolnjujejo z vsemi lepotami mesta, ki je stičišče bohemske kulture in  čudovite arhitekture, kar na obiskovalcih (tudi na nas) pusti močan vtis.

Četrtkov večer smo nato preživeli ob spremljanju tekme med našimi košarkarji in špansko ekipo (kar ob  radijskem prenosu preko telefona) in se nato veselili naše zmage.

V petek smo po zajtrku zapustili Budimpešto in se odpeljali proti jugozahodu do 80 km oddaljenega največjega jezera Srednje Evrope, imenovanega tudi  »madžarsko morje« – Blatnega jezera. Ob jezeru je razvit kopališki turizem, tam so številni hoteli in zdravilišča s termalnimi vrelci. Jezero omogoča jadranje in bogat ribolov, ob jezeru pa so tudi številne kolesarske poti. Po vožnji ob jezeru smo se pripeljali na polotok Tihany, na katerem leži ljubka madžarska vasica istega imena, ki velja za najlepši kraj na madžarskem in je zelo priljubljena turistična točka. Celoten polotok je zgodovinsko okrožje, katerega središče je benediktinski samostan iz leta 1055, ki še vedno deluje. Ob samostanu je cerkev, ki je bila leta 1754 prezidana v baročnem slogu z zanimivim muzejem, ki smo si ga tudi ogledali.

Še zadnji nakupi spominkov (predvsem čudovito vezeni prtiči) in že smo hiteli proti Sloveniji. Sledil je naš zadnji postanek na izletniški kmetiji Jožefa Hančika v Dobrovniku, kjer smo imeli odlično pozno kosilo.

Po treh dneh sončnega vremena nas je v Sloveniji pričakal dež, a kljub temu smo se razšli zadovoljni in srečni, saj smo skupaj doživeli prijeten in nepozaben izlet v Budimpešto.

Napisala: Ana Režun      Fotografije: Ciril Bec