Ogled Krke d.d.


9.6.2016 smo se člani našega zasavskega društva odpravili na zanimivo ekskurzijo v Novo mesto in Metliko.

Najprej smo si ogledali in spoznali delovanje  tovarne Krka d.d., Novo mesto, eno od 10 največjih in hkrati vodilnih mednarodnih generičnih farmacevtskih podjetij. Njihov recept za uspeh in neverjeten razvoj temelji na jasno začrtani strategiji, razvojnih usmeritvah in iskreni predanosti skupnim vrednotam: hitrosti in fleksibilnosti, partnerstvu in zaupanju, kreativnosti in učinkovitosti. Znanje vseh sodelavcev, tudi po svetu, naložbe in številni novi izdelki so temelj, na katerih družba tako uspešno ustvarja dodano vrednost.

Njihovi začetki segajo v leto 1954, ko je mag. Boris Adrijanič v Novem mestu ustanovil farmacevtski laboratorij Krka. Tu je sprva v dveh majhnih in skromnih laboratorijih delalo 9 ljudi. Podjetje je vodil in ga razvijal do leta 1985. Delo je  nato nadaljeval generalni direktor Miloš Kovačič, ki je podjetje v spremenil v največjo delniško družbo v Sloveniji. Leta 2004 je postal predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič, ki še danes uspešno nadaljuje začrtano pot Krke (zanimivo: le trije direktorji v 61 letih).

Glavne dejavnosti so razvoj, proizvodnja, trženje in prodaja zdravil na recept, izdelkov brez recepta in veterinarskih izdelkov. Ponudbo dopolnjujejo z odličnimi zdraviliško-turističnimi storitvami v Termah Krka v Strunjanu, Šmarjeških in Dolenjskih toplicah.

Njihova zadnja največja pridobitev in investicija, vredna preko 150 mio eurov, je obrat NOTOL 2 za proizvodnjo trdnih oblik zdravil, katerega smo si tudi ogledali. Z vertikalno integracijo obvladujejo celoten proces, od razvoja surovin do proizvodnje končnih izdelkov.

Strokovno zelo zahtevna farmacevtska proizvodnja, mora ves čas slediti svetovnim standardom. V NOTOLu jih lahko dosegajo, tudi zaradi novega koncepta proizvodnje, ki zagotavlja kakovost, učinkovitost in varnost njihovih zdravil.

Krka danes zaposluje cca. 11.000 ljudi. V skupini Krka v tujini danes dela že 54% vseh zaposlenih. S svojimi izdelki oskrbujejo trge v več kot 70 državah sveta. 93% izdelkov prodajo izven Slovenije in na leto prodajo za več kot za milijardo evrov izdelkov.  Tržijo lastne blagovne znamke, več kot 80% prodanih zdravil pa je na recept. S Krkinimi zdravili za srčno-žilna obolenja se vsak dan zdravi preko 10 milijonov bolnikov. S tem izpolnjujejo svoje poslanstvo, da omogočijo ljudem zdravo in kakovostno življenje.

Dvourni ogled Krke je v nas zapustil zelo močan vtis in vzbudil občutek ponosa, da imamo v Sloveniji tako svetovno vrhunsko podjetje.

V nadaljevanju naše poti smo krenili proti Beli krajini, kjer smo si ogledali staro mestno jedro Metlike in bogate ter lepo urejene zbirke v Belokranjskem muzeju, ki ima prostore v lepo vzdrževanem gradu.

Naše popotovanje po Dolenjski in Beli krajini smo zaključili v vasi Trnovec na izletniški kmetiji Šuklje. Tu smo doživeli vso gostoljubnost lastnikov in uživali v kulinaričnih dobrotah ter njihovih vrhunskih vinih.

Zapisala: Ana Režun

krka1   krka2   krka3

krka4   krka5   krka6

krka7   krka8   krka9

krka10   krka33