Izlet na Primorsko


V sredo, 18.9.2019, smo se (25 naj je bilo) v zgodnjih jutranjih urah v spremstvu dežnih kapljic odpeljali proti naši obali z voznikom Gregorjem in vodičem Izakom.

V Seči nas je pričakalo sonce. 

Vkrcali smo se na ladjico in si ogledali ribogojnico FONDA, ob prijetni in zanimivi predstavitvi razvoja blagovne znamke FONDA. Ribogojnico brancinov in zadnja tri leta tudi orad, ter školjk, vodita Irena Fonda in njen brat Lean. Zaposlenih imajo sedemnajst delavcev. 

Ribogojnica Fonda leži v Piranskem zalivu na najbolj južni točki slovenskega morja. Za ta del našega morja je značilna čista in globoka voda, ter močan morski tok. V tem delu morja je prostoživečih rib v izobilju. 

Piranski brancin je vrhunska riba, saj lastniki upoštevajo in živijo z naravo, ribe krmijo ročno z najkakovostnejšo hrano (tudi najdražjo) iz morskih živali in rastlin – 450 ton na leto. 

Lega ribogojnice omogoča, da ribe in školjke naravnost iz morja do kupca prispejo v nekaj urah-po celotni Sloveniji, Avstriji in Italiji. 

Sečo smo zapustili obogateni z novimi znanji o tem, kakšna je vrhunska kvaliteta rib iz ribogojnice Fonda v primerjavi z uvoženimi ribami iz ostalih delov sveta (kjer velja za 14 dni staro ribo, da je sveža). 

Po smo nadaljevali do Pirana. Na kratkem sprehodu po srednjeveško zasnovanih ulicah, tesno stisnjenimi hišami, smo začutili značilen mediteranski značaj mesteca.  Piran je prežet s kulturo in je gledališko, muzejsko, koncertno, galerijsko in prireditveno mesto. Po ogledu Tartinijevega trga smo se vkrcali na ladjico in se popeljali do Bernardinskega zaliva, da smo lahko v miru pojedli okusno pripravljeno kosilo z morskimi dobrotami (samo naš Ivo je užival v jedi “Ihanskega” brancina). Nato smo se podali na mini križarjenje ob slovenski obali, ki je dolga 46,6 km. Burja je dodobra razburkala morje in k sreči smo skoraj vsi prišli v Izolo brez slabosti. 

Po krajšem postanku v Izoli smo se vkrcali na avtobus in se odpeljali prosti gradu Socerb. Ob vedno močnejši burji se nam je odprl čudovit razgled po tržaškem zalivu. 

Skuštrani in dobre volje smo se odpeljali proti domu. 

Besedilo: Ana Režun Fotografije: Ciril Bec