Izlet v Beograd


Zasavsko društvo seniorjev menedžerjev in strokovnjakov je v skladu s programom društva za leto 2016 14. in 15. 9. 2016 izvedlo izlet v Beograd.

V zgodnjih sredinih jutranjih urah smo se z udobnim turističnim avtobusom mimo Zagreba in  Slavonskega Broda odpeljali proti Beogradu. Beograd je mesto z zelo burno zgodovino. Je eno najstarejših mest v Evropi. Njegova zgodovina je stara približno 7000 let. Okoli 300 let je bilo mesto pod Turki. Beograd ima res veliko znamenitosti. To so ulice, trgi, javni vodnjaki (39), fontane (18), parki (65), stavbe, trdnjava in cerkve, spomeniki (192),  ter druge kulturne ustanove (34 kulturnih ustanov, 2 državni univerzi, 280 osnovnih in srednjih šol, veliko zanimivih muzejev) in več kot 1000 športnih objektov. Danes živi v Beogradu uradno 2 mio prebivalcev, neuradno pa  mnogo več.

Nekaj teh znamenitosti smo si najprej s krožno vožnjo ogledali tudi mi. Nato smo se zapeljali na Dedinje do Muzeja 25. maja in do Hiše cvetja. Zatem smo si ogledali pravoslavno cerkev  Sv. Save in se  čez Trg Republike z zveznim parlamentom mimo mestne hiše in Narodnega muzeja odpeljali na Kalamegdan, od koder se razprostira  izjemen  pogled na mesto. Sredin večer smo zaključili na Skadarliji ob dobri srbski kulinariki in glasbi.

V četrtek smo nadaljevali s potepanjem po mestu. Ogledali smo si Novi Beograd in nadaljevali  vožnjo do 511 m  visoke vzpetine Avala. Z avalskega stolpa, visokega 204,5m, smo uživali v razgledu na mesto in okolico. Predel je zaščiten kot krajinski park. Na njenem vrhu je bil včasih grad Zrnov, ki so ga porušili Turki. Na njegovem mestu so leta 1938 postavili mavzolej-spomenik neznanemu junaku, ki je delo priznanega akademika  in kiparja Ivana Meštroviča. Ob prihodu nazaj v mesto smo si vzeli čas za sprehod po tržnici.

Udeleženci izleta smo tako Beograd ob dobrih opisih in poznavanju  vodnice Judite spoznali tako z vidika turističnih znamenitosti kot tudi življenjskih navad Beograjčanov. Te še vedno temeljijo na druženju, dobri hrani, pijači, zabavi…

Mnogi od nas smo se z nostalgijo vrnili v čase poslovnega sodelovanja v srbski prestolnici in lepih trenutkov, ki smo jih preživeli v tem izjemnem mestu.

Za dobro organizacijo izleta sta najbolj zaslužna naš tajnik Marjan Dolanc in turistična agencija Sonček. Vsi udeleženci smo bili zelo zadovoljni in hvaležni  odlični  vodnici  Juditi in varnima voznikoma Gorazdu in Milanu. V imenu vseh se jim je ob koncu izleta zahvalil naš predsednik Karel Vukovič. Skupaj smo preživeli dva  čudovita in nepozabna dneva v Beogradu.

Zapisala: Ana Režun

beo1   beo3   beo4   beo6   beo2   beo11beo5   beo12

beo7   beo8   beo9

beo10

Fotografije: Ciril Bec