Obisk Inštituta Jožef Stefan in Predsedniške palače


V petek, 13.4.2018, se nas je 25 članov našega društva podalo v Ljubljano, kjer smo si skupaj s člani pobratenega društva iz Posavja ogledali Inštitut Jožef Stefan (mimogrede: ali veste, da je Stefan s fizikalno enačbo, ki nosi njegovo ime, največkrat omenjeni Slovenec?) in Predsedniško palačo. Na inštitutu nam je delo te organizacije predstavil njen direktor dr. Jadran Lenarčič. V izjemno zanimivi predstavitvi smo spoznali delo njihovih znanstvenikov, področja, na katerih delujejo (kar smo si podrobneje nato ogledali tudi na “sprehodu” po inštitutu), pa tudi problematiko, s katero se srečujejo pri svojem delu – predvsem finančno. Nerazumevanje naše družbe, predvsem politike, za razvoj slovenske znanosti na dolgi rok povzroča čedalje večji zaostanek za državami, s katerimi se sicer radi primerjamo. Videli pa smo tudi, kako smuča robot, slišali, katere čaje naj pijemo in katere ribe naj jemo. Izredno zanimivo.
Naslednji postanek našega avtobusa je bil pred vhodom v Predsedniško palačo. V njej smo posedli za mizo, za katero potekajo uradni pogovori našega predsednika s svojimi gosti, kako pa to poteka, nam je predstavil gospod Jan Kovačič. Izvedeli smo veliko stvari o protokolu, darilih, pa tudi o zgodovini stavbe, v kateri smo bili. Nato smo se preselili še v dvorano, kjer se dajejo uradne državniške izjave, podpisujejo pomembni dokumenti (na primer o datumu volitev, kar je predsednik storil naslednji dan), podeljujejo odlikovanja… Tu nas je v imenu (prezaposlenega) predsednika pozdravila generalna sekretarka kabineta predsednika gospa Nataša Kovač in nam še ona predstavila nekaj podrobnosti o delu predsednika. Tudi zanimivo.
Sledila je še vožnja domov z vmesnim postankom na Trojanah in še en dan našega druženja smo uspešno zaključili. V precej kratkem času jih bo še nekaj…

Tekst: Dušan Grešak            Fotografije: Ciril Bec