Ziherca


Mnogi, ki so mlajši od nas, članov Društva seniorjev…, bodo ob tem naslovu zastrigli z ušesi. Kaj pa je to, spet en čuden germanizem ? A odgovor za tiste (verjetno sicer redke) Zasavce, ki tega ne vedo, je v tem trenutku enostaven. Odpravite se v Delavski dom Trbovlje ali pa v Zagorje in si oglejte eno od dveh čudovitih razstav fotografij našega (upam, da ne bo zameril, če povem, da najstarejšega) člana dr. Borisa Skalina in videli boste ne samo to, kaj je ziherca, ampak še marsikateri edinstven fotografski zapis o zgodovini rudarjenja v naših treh dolinah.

Člani našega društva smo to storili 14. 12. v DD Trbovlje. Po uvodnem nagovoru in predstavitvi avtorja razstave, ki jo je podal naš predsednik Karel Vukovič, je Boris pokazal, kako lahko bister um deluje še tudi v njegovih (včasih bi rekli častitljivih) letih. S svojim nagovorom nas je še dodatno vzpodbudil k pozornemu ogledu slik, ki jih lahko naredi le nekdo s tako veliko ljubeznijo do Zasavja in zgodovino rudarjenja, kot jo premore Boris (in seveda tudi njegova boljša polovica Majda).

Seveda tudi kulturni program, ki ga je pripravil naš Riko (in v katerem je sodeloval tudi – že skoraj naš – harmonikar Jernej Pikel) ni  mogel mimo vsebine razstave: recitacija pesmi Lojzeta Drobeža Rudarska svetilka (aha, sedaj lahko tisti, ki niso vedeli, kaj pomeni naslov, to izvedo…), pesem Dedu rudarju (avtorja dva Jožeta: Skrinar in Sevljak), za konec pa še Ipavčeva Slovenec sem. Riko, kljub manjšemu prehladu, vrhunski, kot vedno.

Po končanem ogledu je sledil kratek premik na sedež Društva upokojencev, kjer nas je čakal drugi del našega letošnjega decembrskega srečanja.

Tam smo prisluhnili še nekaterim mislim Karla, Borisa, Janka in našega novega člana Matjaža Cerovca in glasbenem programu, kjer smo Riku in Jerneju »pomagali« tudi vsi prisotni.  Okusno kosilo iz Male malce in čas za prijeten pogovor. Ta je bil sproščen še bolj kot običajno, tudi zaradi nedavnega jubileja našega predsednika Karla, ki je poskrbel za to, da smo se vsi počutili kot njegovi prijatelji, udeleženi v njegovem praznovanju. Iskrena hvala, Karel.

Z lepimi željami ob bližnjih praznikih, z upanjem, da vsi preživimo res lepo leto 2023, smo se poslovili. Ne za dolgo.

Besedilo: Dušan Grešak

Fotografije: Ciril Bec