Ogled Steklarne Hrastnik


V program našega društva smo napisali, da bomo v letošnjem letu obiskali trenutno najuspešnejše podjetje v Zasavju. Vodstvo Steklarne Hrastnik nam je omogočilo, da to željo lahko uresničimo 17. junija z ogledom njihove poslovne enote Special. Med člani je bilo veliko zanimanja, saj se je ogleda udeležilo več kot polovica vseh članov.

Sprejem  je bil tak, kot se za uspešno podjetje pričakuje. Gospod Soniboj Knežak, ki nas je sprejel, nam je v razstavni sobi predstavil stopetdesetletno zgodovino steklarstva v Hrastniku. Njihovi trije proizvodni programi: namizno steklo, razsvetljava in specialna steklena embalaža so plod domačega znanja, njihovi izdelki pa dosegajo glede čistosti in kvalitete najvišjo možno kakovost , ne samo doma, ampak tudi v Evropi in svetu.

Posebno zanimiva je bila predstavitev Strateškega operativnega programa za kadrovsko področje. V njem je  velik poudarek na razvoju kadrov, motiviranosti zaposlenih in izobraževanju. Zavedajo se tega, da brez motiviranih in zadovoljnih delavcev podjetje ne more uspešno poslovati. Z notranjim mentorstvom vse svoje dolgoletno znanje prenašajo med vse zaposlene. Prav zaradi tega  je podjetje dobilo številna  priznanja, med njimi tudi certifikat Družini prijazno podjetje.

Drugi del našega obiska je sledil ogledu proizvodnje. Spoznali smo sodoben način proizvodnje steklene embalaže, ki jo odlikujejo butični izdelki za najbolj zahtevne kupce. S tem se uvrščajo v sam vrh proizvajalcev specialne steklene embalaže. Poklic steklarja je zanimiv, vendar naporen, pa tudi lahko nevaren.

Ko smo končali naš ogled, smo bili vsi presenečeni in ponosni, da imamo v Zasavju takšno podjetje, kot je Steklarna Hrastnik. Da le ne bi ostalo edino!

Zapisal: Marjan Dolanc

stek1     stek2

stek6    stek3

stek5    stek4