Večer s Sandijem Češkom


Za nami je prvi dogodek, ki smo ga pripravili v letu 2016 – pogovor z najbolj uspešnim zasavskim podjetnikom Sandijem Češkom. Organizirali smo ga 11. 1. 2016 v sodelovanju z zasavskimi mladinskimi centri v prostorih Mladinskega centra Trbovlje. Udeležba je bila višja od pričakovanj, saj je bila dvorana skoraj premajhna za več kot 80 prisotnih. Kljub množični udeležbi članov Zasavskega društva seniorjev menedžerjev in strokovnjakov pa so bili (kar je razveseljivo) v večini mladi, med njimi kar nekaj podjetnikov (in takih, ki bi to želeli postati) iz celotnega Zasavja, prisotna pa je bila tudi trboveljska županja Jasna Gabrič.

Uvodna beseda je pripadla našemu predsedniku Karlu Vukoviču, mikrofona pa sta nato prevzela moderator Mitja Adamlje in Sandi Češko. V dobri uri in pol trajajočem pogovoru smo izvedeli, kaj je tisto, kar je Sandiju Češku prineslo tak uspeh. Sam pravi, da je bilo pri tem najbolj pomembno, da se nikoli ni pustil »ujeti v špuro«. Od svojih prvih samostojnih podjetniških začetkov v Orii do današnjega vodenja po vsem svetu prisotne multinacionalke Studio moderna je užival v »svoji hoji po robu, kjer je pač najmanj gneče«. Poudaril je, da znanje še nikoli ni imelo take vrednosti, kot ga ima danes in da je za ljudi, oborožene z znanjem in pripravljenih na izzive, več priložnosti, kot jih je bilo kdajkoli. Tudi v Zasavju. Potrebne pa so drzne, Sandi je dejal, da celo nore ideje – »če ni noro, ne deluje«. V tem kontekstu je (čisto resno) omenil možnost, da se pripravi razpis za »najbolj noro uporabo dimnika TET«. Spregovoril pa je tudi o tem, kako se prevečkrat Slovenci (neupravičeno) počutimo manjvredne zaradi naše majhnosti, namesto, da bi bili na primer ponosni, ker po »slovenskih notah pleše pol Nemčije« (mi pa se tega včasih celo sramujemo).

Po tem razgovoru nam je bolj jasno, zakaj mu je uspelo, pa tudi to, zakaj ga vabijo, da predava na elitnih poslovnih šolah in zakaj je tako iskan mentor številnim podjetnikom. Njegova preprosta beseda ima namreč veliko moč in to je bilo čutiti tudi med vsemi prisotnimi na našem druženju. Naši zadovoljni obrazi so kazali, da smo s pripravo tega srečanja zadeli v polno (tak način sodelovanja z mladimi pa je pohvalil tudi naš gost), tako, da bomo tudi v prihodnje organizirali kakšno podobno srečanje. Res pa je, da bo zelo težko najti tako izjemnega gosta…

IMG_0015 IMG_0013 IMG_0012 IMG_0009 IMG_0008 IMG_0007 IMG_0005 IMG_0003 IMG_0002