Martinovanje 2016


11. novembra je Martinovo. To je praznik, katerega korenine segajo daleč v čas pred našim štetjem. V jesenskih praznovanjih so se naši poganski predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino in jih hkrati prosili za ponovitev obilja v prihodnjem letu. Zaradi splošne priljubljenosti se je praznik ohranil do današnjih dni. To je dan, ko sveti Martin mošt po obredu krsta spremeni v vino.

Člani našega društva ohranjamo to tradicijo. Že tretje leto smo ta dan obeležili na prav poseben način. V petek, 11. 11. ob 11. uri, smo se najprej zbrali pred Rudarskim muzejem  v Kisovcu.  Milan Razboršek nam je v uvodu predstavil vse, kar muzej rudarstva prikaže obiskovalcem. Po ogledu filma o razvoju rudarstva skozi zgodovino do zaprtja, smo si ogledali celoten muzej. Sledila je simbolična knapovska malica. Ob slovesu in v zahvalo je predsednik društva Karel Vukovič poklonil muzeju čudovito fotografijo rudarske svetilke, delo člana društva dr. Borisa Skalina.

Pot nas je nato vodila mimo Mlinš na turistično kmetijo Pr Pšenk. Tam smo najprej zapeli Zdravljico (ne le kitico, ki je naša himna), jo končali z »nazadnje še pr’jatli kozarce zase dvignimo«, a kozarci so bili še prazni. Napolnili smo jih šele po pravem krstu mošta v vino, ki ga je izvedel zagorski  župnik g. Maksimiljan Jani Tušak, nakar smo si nazdravili z vinom gospodarja in našega člana Ivana.

Nadaljevali smo s prijetnim kulturnim programom, ki ga je (kot vedno) domiselno sestavil in vodil naš Riko Majcen. Točke programa so sestavljale  zapete pesmi  Rika ob spremljavi  harmonikarja Jerneja Pikla, deklamacije Ane in Marjana, pozdravni nagovor Valvazorja (Andrej Dolšina), za konec pa nam je naš član Janko Koritnik povedal veliko o zgodovini  argentinskega tanga. Da pa ni ostalo le pri teoriji, pa sta poskrbela skupaj z ženo, ko sta nam praktično pokazala, koliko strasti se lahko skriva v tem čudovitem plesu.

Sledila je okusna  martinova pojedina,  živahen pogovor, seznanjanje z novimi člani, petje, ples in glasba.

Po zaključnem nagovoru našega predsednika, ki nam je obnovil bogato vsebino letošnjih aktivnosti društva, smo se po petih skupaj preživetih uricah v odlični družbi poslovili z mislijo na bližajoče srečanje v decembru.

Zapisala: Ana Režun

martin1   martin2

martin3   martin6

martin5   martin7   martin8   martin9   martin10   martin11   martin12   martin13