Predavanje o prvi pomoči


15.2 2017 je Zasavsko društvo seniorjev menedžerjev in strokovnjakov organiziralo prvo aktivnost v tem letu. Ob 10. uri smo se zbrali v sejni sobi Zdravstvenega doma Trbovlje z namenom, da prisluhnemo predstavitvi iHELP aplikacije-varnost na dlani, predavanju o prvi pomoči s poudarkom na oživljanju in praktični uporabi defibrilatorja.

Direktor družbe MIDS-inteligentno reševanje življenj Andraž Ogorevc nam je zelo podrobno predstavil delovanje iHELP aplikacije. Aplikacija rešuje življenja in ponuja večjo varnost doma, na poti, v tujini…Aplikacija skrajša čas nudenja prve pomoči, saj ima največjo mrežo prvih posredovalcev in reševalcev, aktivira klic v sili 112, prikaže lokacijo najbližjega defibrilatorja, bolnišnice, zdravstvenega doma, lekarne…izračuna nam tudi varnost – v kakšnem varnem okolju živimo. Mreža iHELP aplikacije je že zelo razširjena, vendar  v Zasavju še nima ustrezne pokritosti.

Sledilo je predavanje dr. Goloba o nudenju prve pomoči, s poudarkom na oživljanju. Vsakdo  je dolžan poškodovancem v nujnem primeru po svojih močeh in sposobnostih nuditi prvo pomoč in jim omogočiti dostop do nujne medicinske pomoči. Oživljanje je tista oblika prve pomoči, pri kateri se najočitneje pokažejo bistvene lastnosti dobrega reševalca, ne samo pogum in požrtvovalnost, temveč tudi trdno in urejeno znanje in praktična usposobljenost. Dr. Golob nam je zelo nazorno opisal in konkretno  predstavil vse faze pravilnega oživljanja.
Glavna medicinska sestra ZD Trbovlje Zdenka Deželak nam je prikazala uporabo defibrilatorja s celotnim postopkom oživljanja, kako se ga namesti in potem sledi navodilom, ki nam jih izpiše oz. govori vse korake, ki so potrebni.

Oživljanje je področje, kjer lahko najbolj prepričljivo vidimo, čutimo in doživimo, da smo nekomu z našim znanjem in pogumom rešili življenje.

Zapisala: Ana Režun

zd8   zd7

zd6   zd5

zd4   zd3

zd2   zd1