Ogled Pipistrela


Pomladanski meseci so čas, ko člani Zasavskega društva seniorjev menedžerjev in strokovnjakov skupaj potujemo po naši lepi Sloven
iji in si ogledujemo znana podjetja in pokrajino, kjer imajo ta podjetja svoje proizvodne prostore.
24. maja nas je pot peljala v Vipavsko dolino. V Ajdovščini smo najprej obiskali podjetje PIPISTREL (ime podjetja izvira iz znanstvenega imena za enega od rodov gladkonosih netopirjev pipistrellus, upodobljen tudi v logotipu podjetja), ki je vodilni svetovni proizvajalec ultralahkih motorno-jadralnih letal ter jadralnih letal s pomožnim motorjem. Ogled smo pričeli s prijaznim sprejemom Taje Boscarol, ki nam je z zanimivim predavanjem in filmom predstavila zgodovino razvoja podjetja.
Podjetje je leta 1987 ustanovil Ivo Boscarol. Bil prvi in takrat edini zasebni proizvajalec zrakoplovov v Jugoslaviji. 1995. leta se je začel razvoj in proizvodnja lastnega motorno-jadralnega letala Sinus. Nato so sledili novi modeli ultra lahkih letal, kar enajst jih je. So pionirji alternativnega letalstva v Sloveniji in širše. Njihovi “zeleni proizvodi” temeljijo na malo upora in veliko vzgona, rezultat pa so zelo varčna letala. Izdelali so prvo dvosedežno električno letalo na svetu, prvo električno šolsko letalo na svetu, izdelali edino letalo na svetu s tremi pogoni, dosegli tri zmage na Nasinih natečajih, prejeli številna priznanja doma in v svetu. Pozdravil nas je tudi Ivo Boscarol in nam v nekaj stavkih predstavil pot do uspeha. Zaupanje vase, prava organizacija in dober produkt te popelje na svetovno tržišče in to brez onesnaževanja in ne na račun zaposlenih. Pomembno je, da si postavljamo previsoke cilj in sanje se uresničijo, če si to res želimo. Neuspehov ni, so samo izzivi za prihodnjič. Ivo Boscarol nam je res lahko vzor, ne samo zaradi uspehov, ampak zaradi dejstva, da to kar dela, dela s strastjo in je nosilec vrednot, ki jih danes v slovenskem prostoru zelo primanjkuje.
Nato je sledil ogled letal pred hangarjem in nagradni polet izžrebane dvojice s Panthero – lahkim ekonomičnim štirisedežnim enomotornim športnim letalom, ki ga je pilotiral Mirko Anžel, testni pilot Pipistrela in naš član. Po končanem fotografiranju in zahvali našega predsednika Karla Vukoviča smo pot nadaljevali do največjega nasada češenj v Lokavcu. Ogledali smo si nasad s 600 drevesi češenj in prisluhnili pripovedi gospodarja, kako se skrbi za sadno drevje. On v nasadu goji kar 13 različnih sort češenj in nekatere so res zelo okusne. Preverjeno. Gajbice s sveže obranimi češnjami smo ob koncu obiska zložili v avtobus in nadaljevali vožnjo do turistične kmetije Cigoj v Črničah. Tam nas je čakalo res okusno kosilo iz doma pridelane hrane.
Vsebinsko polno doživet dan nam bo ostal v nepozabnem spominu.

Zapisala: Ana Režun
Fotografije: Ciril Bec

pipi1