Obisk Narodne galerije


Mesec junij je v našem društvenem programu namenjen kulturi. Zato smo se s Posavskim društvom seniorjev menedžerjev in strokovnjakov dogovorili, da 8. junija obiščemo Narodno galerijo v Ljubljani. Na pot smo se ob lepem vremenu in prijetnem vzdušju odpravili z vlakom.

Narodna galerija domuje v pred leti obnovljenem Narodnem domu. Je osrednja slovenska galerija za starejšo umetnost in hrani največjo zbirko likovnih del od visokega srednjega veka do 20. stoletja. Stalna zbirka, ki je razdeljena po zgodovinskih obdobjih, obsega skoraj 600 del evropske in slovenske umetnosti. V njej so med drugimi na ogled dela cerkvene umetnosti, baročne umetnine Gregorja Lazzarinija, bidermajerski portreti Jožefa Tominca, dela priljubljene slovenske slikarke Ivane Kobilce ter znane umetnine slikarjev slovenskega impresionizma Ivana Groharja, Riharda Jakopiča, Matija Jame in drugih. V Narodni galeriji je na ogled tudi ena največjih baročnih umetnin Ljubljane Vodnjak treh kranjskih rek Francesca Robbe. Naš ogled je vodil kustos galerije, ki nam je temeljito predstavil razstavljena dela.

Po ogledu smo druženje nadaljevali na kosilu v Operni kleti, se sprehodili po lepi Ljubljani, popili še popoldansko kavo in se proti večeru odpravili na vlak. Skupaj smo doživeli zanimiv in prijeten dan.

Slovenski pregovor, ki pravi, da nisi Slovenec, če ne prilezeš na Triglav, pa bi radi dopolnili z »in si ne ogledaš Narodne galerije«.

Zapisal: Marjan Dolanc        Fotografije: Cveto Majdič