Obisk iz Posavja


Tretji sestanek upravnega odbora našega društva v tem letu smo 6. marca obogatili s srečanjem s kolegi iz Posavskega društva managerjev, seniorjev in strokovnjakov. Sedem jih je prišlo, na čelu s predsednikom Viljemom Glasom. Na sestanek smo povabili direktorico Splošne bolnišnice Trbovlje dr. Romano Martinčič, ki nam je predstavila težave, ki bi jih v Zasavju, Posavju (in Ptuju) povzročila predvidena uresničitev Strategije razvoja intenzivne medicine v republiki Sloveniji. Ob hitri (in burni) reakciji tistih, ki bi jih spremembe najbolj prizadele, so dosegli, da bo spremenjeno gradivo ponovno obravnaval ustrezni parlamentarni odbor. Slišali smo tudi, s kakšnimi kadrovskimi problemi (npr. z anestezisti) se srečujejo v trboveljski bolnišnici in kakšno je njihovo finančno poslovanje.

   

V nadaljevanju smo se oboji (upravičeno) pohvalili, kaj vse smo naredili v preteklem letu in kakšen je naš program za leto 2019. Dogovorili smo se tudi, da se jeseni dobimo na Kumu.

Zatem smo goste popeljali na ogled 4. dritla – virtualnega muzeja rudarstva. V njem dediščino rudarstva predstavljajo na nov, vizualno atraktiven način. Skupaj smo se prebijali čez pravi rudniški rov, opremljen z originalnimi rudniškimi eksponati, s svetlobnimi in zvočnimi efekti, hologrami in projekcijami. S pomočjo najsodobnejše opreme za navidezno in razširjeno resničnost smo vstopili v svet rudarjev, kakršen je bil pred 100 leti. Taka drugačna, modernejša predstavitev kroce, pik asa in drugih rudarskih pripomočkov v kombinaciji z navidezno resničnostjo pričara lepo doživetje in nekaterim obudila spomine na preteklost. Tudi gostje iz Posavja so potrdili, da je vredno ogleda.

      

Še skupna malica, prijateljski klepet in obljuba po nadaljnjem sodelovanju, pa smo se poslovili. Z novimi izkušnjami in idejami za delo v prihodnje.

Besedilo in fotografije: Dušan Grešak