Obisk članov UO v Posavju


Šesto leto že teče od ustanovitve našega društva in veliko zaslug pri našem ustanavljanju in sedanjem uspešnem delovanju imajo tudi naši kolegi iz Posavskega DSMS. Zato postajajo nekatere oblike našega sodelovanja že kar tradicionalne. Med temi je tudi skupna seja upravnih odborov obeh društev, ki smo jo letos imeli 26. 2. v Brežicah.

Začeli smo v Posavskem muzeju Brežice, kjer nas je direktorica muzeja gospa Alenka Černelič Krošelj popeljala po gradu (prvič omenjenem že leta 1249), v katerem je sedaj že več kot 70 let muzej.

Sprehodili smo se po gradu,  izvedeli nekaj o njegovi obnovi, si ogledali nekatere zbirke, najdlje pa smo se zadržali v Viteški dvorani, opremljeni s čudovitimi freskami iz začetka 18. stoletja, kjer smo izvedeli veliko stvari o njihovem nastanku in obnovi.

V prostorih gradu smo nato imeli tudi skupno sejo obeh upravnih odborov, kjer smo spregovorili o našem delu v preteklem letu in načrtih za delo v letu 2020 s posebnim poudarkom na tistih aktivnostih, ki jih bomo izvedli skupaj (pohod na Kum, srečanje namiznoteniških igralcev). Seveda pa nismo mogli tudi mimo nekaterih tem s področja energetike, v kateri je Posavje prevzelo primat, ki ga je nekoč v Sloveniji imelo Zasavje. Le da s čistejšimi in okoljsko prijaznejšimi objekti. Dogovorili smo se, da bomo na tem področju (predvsem glede izgradnje hidroelektrarn na srednji Savi) tudi v bodoče aktivno sodelovali.

Razgovor o prej naštetih temah smo nato nadaljevali na najbolj primernem mestu v bližnji okolici gradu – v hidroelektrarni Brežice. Ta peta HE v verigi šestih na spodnji Savi z nazivno močjo 47,2 MW prispeva v slovensko omrežje dober odstotek letne proizvodnje električne energije. Na slikah smo videli, kako so jo gradili, na maketi, kako deluje, v zunanjosti pa, kaj vse prinese Sava s svojim tokom in kakšno lepo »potko« imajo mimo elektrarne speljane ribe.

Naše druženje pa smo zaključili v kleti Urbanč v Gadovi peči. Ne bom podrobno našteval, kaj vse so nam pripravili, naj povem le, da so dobrote krškopoljca premagale »zakonitosti« pepelnične srede… Sila okusno in vredno obiska.

Hvala našim gostiteljem iz Posavja. Vezi, ki smo jih ponovno tkali, bodo zanesljivo še izboljšale naše delo.

Besedilo: Dušan Grešak Fotografije: Ciril Bec