Obisk muzeja v Hrastniku


Prvi dan julija smo se člani našega društva zbrali v Hrastniku in obiskali tamkajšnji muzej. Ta se nahaja v zgradbi z dolgo in pestro šolsko preteklostjo (nemška šola, dekliška šola, oddelki nižjih razredov, oddelki podaljšanega bivanja), muzej pa je tam od leta 1973. Skozi tamkajšnje zbirke nas je popeljala gospa Jasmina Janjič, najprej po pritličju, kjer smo se spoznali z arheološkim najdiščem v Podkraju, si ogledali slike hrastniških vil in gradiča ter spoznali zgodovino Steklarne Hrastnik in Tovarne kemičnih izdelkov.

V prvem nadstropju smo postali nato učenci in iz šolskih klopi spoznavali zgodovino hrastniškega šolstva in občudovali stare slike, na katerih se je nahajal tudi kakšen naš član. Spoznali smo se tudi z bogato zgodovino društvenega in kulturnega življenja v Hrastniku, hrastniškim premogovnikom in končali v muzejski zbirki o drugi svetovni vojni.

Ostalo pa nam je še drugo nadstropje, v katerega naj je popeljal gospod Matej Kaiser. V delu muzeja, imenovanem Jurček, smo spoznali zgodovino lutkarstva v Hrastniku, pred našimi očmi pa se je sprehodila tudi kakšna marioneta (pa ne v prenesenem pomenu).

Verjetno se je marsikdo od nas odločil, da bo obiskal tudi katero od prihodnjih lutkovnih predstav. Vabljeni tudi vi.

Besedilo: Dušan Grešak Fotografije: Ciril Bec