Izlet v Medjimurje 11. 10. 2022


Kar nekaj časa je že minilo od našega zadnjega druženja, zato je bil na vrsti spet skupen izlet. Naš cilj je bilo tokrat Medjimurje na Hrvaškem. Zelo udoben avtobus (kar prevelik za dva ducata potnikov) nas je hitro popeljal do Ptuja, kjer smo “pobrali” našega vodiča Andreja in nadaljevali pot do Varaždina.

Po tem čudovitem baročnem mestu nas je z velikim žarom vodila simpatična lokalna vodička Barbara. Bila je tako dobra pripovedovalka, da smo tudi mi začutili njeno veliko ljubezen do mesta, ki je bilo včasih celo glavno mesto Hrvaške. Dvorci, cerkve, trgi, veliko zelenja in rož, vse to zaznamuje to mesto, ki je kljub bližini med Slovenci kar premalo poznano. A je res vredno ogleda.

V čudovitem vremenu smo se nato podali čez reko Dravo do našega naslednjega cilja. To je bil Mađerkin breg, na katerem stoji povsem nov razgledni stolp (sicer nekoliko nižji od nam precej bolj znanega Vinariuma), s katerega se vidi v kar pet držav. Za štiri smo se hitro strinjali, Slovaško pa smo bolj slutili nekje v daljavi.

Ker pa so lastniki stolpa isti kot lastniki znane Vinarije Štampar (to je družina Cmrečnjak), smo lepo okolje izkoristili še za degustacijo njihovih vin. Primerno ohlajeni šipon, beli pinot in muškat so nam v toplem zgodnjem popoldnevu lepo stekli po naših žejnih grlih.

In seveda naše želodčke spomnili, da bi bilo potrebno dati v usta tudi kaj bolj konkretnega. To smo storili v gostišču Goričanec (zanimivo, tudi vino, ki smo ga dobili pri okusnem kosilu, ima isto ime).

Od gostišča pa smo imeli le še kratko pot do naše zadnje “delovne” točke –  muzeja, splava in mlina v Martinu na Muri.

S splavom smo se tudi zapeljali na drugo stran Mure (kjer pa še ni Slovenija), mlin pa smo si še bolj pozorno ogledali, saj je po potopitvi “našega” mlina pri Ižakovcih še edini delujoči na tej reki.

Pa je bil dan okoli. Seveda je bila pot proti domu še dovolj dolga, da smo se naklepetali v resnično dobri družbi in si obljubili, da se vsi (in verjetno še mnogi drugi naši člani) čez natanko mesec dni (11. 11.) spet srečamo na avtobusu, ki nas bo popeljal na Martinovanje v Prekmurje. Bodite zraven, ne bo vam žal.

Besedilo: Dušan Grešak

Fotografije: Ciril Bec