Izlet na Dolenjsko


V sredo, 20. 9. 2023, smo se odpeljali na enodnevni izlet na Dolenjsko. Najprej smo se odpeljali do bivšega cistercijanskega samostana v Kostanjevici na Krki, katerega nastanek sega v leto 1234. Na dvorišču ogromne zgradbe, ki jo obdaja skoraj 300 arkadnih lokov, nas je sprejela kustosinja Galerije Božidarja Jakca. Rojen je bil 16. julija 1899 v Novem mestu, umrl pa je 20.11. 1989 v Ljubljani. Bil je zelo uspešen slikar in grafik, saj je v 70. letih ustvaril ogromno zbirko svojih del. Poleg njegove stalne zbirke se tam nahajajo tudi zbirke bratov Franca in Toneta Kralja, Jožeta Gorjupa in drugih. Posebno dragocena je zbirka štiridesetih sakralnih slik, ki so jih prispevali iz samostana Pleterje. Poleg teh zbirk imajo razstavljeno tudi zbirko, ki predstavlja kmečke upore. 

Sam kompleks je bil deležen številnih dozidav in obnov, sploh po požigu med drugo svetovno vojno. Sedaj je celoten kompleks zelo lepo vzdrževan in ga še vedno po delih obnavljajo. V sklopu objekta smo si ogledali tudi samostansko cerkev, ki sedaj služi kot zelo akustičen prostor za različne koncerte in razstave.

Vrtove samostanskega kompleksa bogatijo dela umetnikov, ki se udeležujejo mednarodnega simpozija Forma Viva.

Po ogledu smo po kratki vožnji prispeli v samostan Pleterje, imenovan Pleterska kartuzija, ki je ena izmed štirih kartuzij na slovenskem, ki deluje še danes. Samostan je za javnost zaprt, imajo pa v cerkvi Sv. Trojice multimedijsko predstavitev življenja menihov in zgodovine samostana. V samostanu zdaj živi 16 menihov iz šestih evropskih držav, eden pa je iz ZDA. Poglavitna želja in cilj njihovega strogega krščanskega reda je v tihoti in samoti najti Boga. Živijo v svojih celicah, kamor jim čez teden dostavijo dva obroka dnevno (so vegetarijanci). Družijo se samo ob nedeljah na skupnem kosilu. V svoje vrste ne sprejemajo mlajših od 20 in ne starejših od 45 let. Po sedmih letih pripravništva so sprejeti v njihovo družino.

Po ogledu Muzeja na prostem, ki ga vodi že 30 let g. Simon in obsega tipične kmečke lesene hiše z gospodarskimi poslopji in kozolcem doplerjem, smo se seznanili s kmečkim življenjem v okolici Kostanjevice na Krki. V Muzeju na prostem sedaj izvajajo različne delavnice za otroke in odrasle, od ličkanja, luščenja fižola, peke, do izdelovanja glinenih figuric.

Sledila je vožnja do turistične kmetije Gorišek Marjana. V uvodu smo bolj neubrano a iz srca zapeli voščilo obema slavljencema ob praznovanju okrogle obletnice. (Pogrešali smo intonacijo in glas našega Rikota.) Po okusnem kosilu in druženju smo se preko vinskih goric odpeljali proti domu. Vozil nas je prijazen šofer Boštjan Prijatelj (Rudi Tours). Vsi udeleženci izleta, ki ga je organiziral Marjan, smo bil nad izletom navdušeni in polni vtisov. 

Besedilo: Ana Režun

Fotografije: Ciril Bec