V Hrastniku, 27. 6. 2024


Že pred letom dni smo bili dogovorjeni, da si s pomočjo hrastniškega župana ogledamo, »kaj dogaja« v najbolj vzhodni zasavski občini. Pa če ni šlo lani, je šlo pa letos. Žal ne povsem tako, kot smo si zamislili, saj je zaradi »pomanjkanja delovne sile« padel v vodo ogled jame.

Smo šli pa skupaj z našo vodnico Ivo Vidovič malo naokoli – od strojnice (oz. »mašinhauza«) do Mlakarjevega stanovanja, kjer smo ponovno lahko preverili, kako so včasih izgledala rudarska stanovanja v znanih kolonijah.

Nato nas je pa že čakal hrastniški župan Marko Funkl in nam v dobri uri predstavil trenutno in prihodnje dogajanje v njegovi občini. Načrti so obetavni, cilji so jasni in če občani Hrastnika delijo optimizem s svojim županom in bodo pomagali pri doseganju ambicioznih planov, se jim obeta lepa prihodnost. Del realizacije (tako smo se dogovorili) bomo preverili že leta 2026… Še enkrat hvala županu za njegov trud, za njegovo tekočo pripoved, pa tudi za njegovo odkritost, ki se je pokazala tudi pri odgovarjanju na nekaj vprašanj naših članov.

Sledil pa je še zadnji del našega obiska v hrastniški občini, ko smo se preselili na njen jugozahodni rob, do sončne elektrarne Prapretno. Njeno delovanje nam je predstavil domačin, sicer zaposlen v HSE, Jani Urbajs. Malo smo se sprehodili med sončnimi celicami in pokukali v transformatorsko postajo. Seveda smo malo (tudi polemično) podebatirali o plusih in minusih pridelovanja električne energije s pomočjo sonca, ampak to je že tema za kakšno bolj strokovno posvetovanje…

Mi gremo pa pač na počitnice. Na svidenje septembra.

Besedilo: Dušan Grešak

Fotografije: Ciril Bec